• Nopea toimitus, 1-2 arkipäivää!
  • Toimitus alkaen 6,99€, ilmainen 50€-arvosta!
  • Tilaa suoraan lahjan saajalle!
  • Nouto myymälästä 0€
  • Nopea toimitus, 1-2 arkipäivää!
  • Toimitus alkaen 6,99€, ilmainen 50€-arvosta!
  • Tilaa suoraan lahjan saajalle!
  • Nouto myymälästä 0€

Liisa Kosken irtoteehyllyssä

Musta tee

Euroopassa juodaan eniten mustaa teetä ja suurin mustan teen tuottajamaa on Kiina, vaikka Kiinassa juodaan melkein pelkästään vihreää teetä. Keräämisen jälkeen teelehdet kuivatetaan ja rikotaan, joka aloittaa hapettumisprosessin ja lehdet muuttuvat vihreistä mustanruskeiksi. Mustat teet lajitellaan teelehtien koon perusteella ja isolehtisimmät laadut ovat yleensä arvokkaimpia. Mustan teen maku vaihtelee paljon sen perusteella millä alueella tee on kasvanut. Esimerkiksi Intian teealueiden välillä on suuria eroja, Darjeelingissa kasvanut tee on miedompi ja vaaleampi kun taas Assam-alueelta tulee voimakkaampia ja tummempia teelaatuja. Tummaa intialaista tai Sri Lankalaista teetä voi esimerkiksi juoda myös maidon kanssa. Mustaa teetä haudutetaan kuumassa vedessä (90-100 asteisessa) noin 3-5 minuuttia. Mustat maustetut teet ovat suosittuja. Tunnetuin maustettu musta teesekoitus on Earl Grey joka on mustaa teetä maustettuna sitrushedelmä bergamotin öljyllä.

Vihreä tee

Kiinassa ja Japanissa juodaan enimmäkseen vihreää teetä. Teelehtiä ei hapeteta, vaan niitä lämmitetään varovasti esimerkiksi höyryllä. Tämä säilyttää teelehtien antioksidantit ja vitamiinit. Vihreään teehen käytetään ainoastaan pensaiden parhaita lehtiä sillä vaurioituneet lehdet voivat aloittaa hapettumisprosessin. Vihreä tee on huomattavasti herkempää kuin musta ja siksi vihreää teetä ei tulisi hauduttaa liian kuumassa vedessä, muutama minuutti noin 60-80c vedessä on sopivaa. Vihreää teetä juodaan myös ruokajuomana esimerkiksi aasialaisen ruuan kanssa.

Valkoinen tee

Valkoinen tee tulee Kiinasta ja sen valmistaminen on hyvin tarkkaa ja aikaa vievää. Teelehdet eivät saa rikkoontua poiminnan tai valmistamisen aikana ja niitä voi kerätä ainoastaan rajoitetun ajan alkukeväästä. Teelehdet kuivataan taivasalla sekä sisätiloissa usean päivän ajan ja vaatii siksi suotuisat sääolosuhteet. Valkoinen tee on saanut nimensä vaaleanhopeisista haivenista nuppujen päällä ja kuuluu arvokkaimpiin ja harvinaisimpiin teelaatuihin.

Muut teet ja haudukkeet

Perinteisten mustien ja vihreiden teelaatujen lisäksi meiltä löytyy muita teejuomia sekä yrtti- ja hedelmähaudukkeita.

Rooibos ei ole teetä vaan afrikkalainen pensas, jonka lehdet muistuttavat neulasia. Niitä fermentoimalla saadaan hyvänmakuinen, pehmeä yrttihauduke ilman kofeiinia. Rooibos soveltuu siksi hyvin myös iltajuomaksi. Rooibosta saa maustamattomana ja maustettuna ihan niin kuin teetäkin ja se soveltuu myös hyvin jääteeksi jääpalojen ja sitruunan kanssa makean makunsa vuoksi.

Maté tulee etelä-amerikasta ja on erittäin kofeiinipitoinen ja piristävä yrttihauduke joka valmistetaan Yerba Maté nimisen puun lehdistä.

Hedelmä- ja yrttihaudukkeiksi kutsutaan juomasekoituksia, jotka eivät sisällä teelehtiä. Esimerkiksi suosittua kamomillakukkaa ja erilaisista yrteistä, hedelmistä ja marjoista sekoitettuja juomia.