• Nopea toimitus, 1-2 arkipäivää!
  • Toimitus alkaen 7,90€, ilmainen 50€-arvosta!
  • Tilaa suoraan lahjan saajalle!
  • Nouto myymälästä 0€
  • Nopea toimitus, 1-2 arkipäivää!
  • Toimitus alkaen 7,90€, ilmainen 50€-arvosta!
  • Tilaa suoraan lahjan saajalle!
  • Nouto myymälästä 0€

Fanny Kosken jalanjäljillä

- yli sata vuotta liiketoimintaa Vaasassa

Vuonna 1917 Fanny Koski perusti sekatavarakauppansa Vaasaan. Yli sata vuotta kestäneen liiketoimintaan sisältyy monta tapahtumarikasta vaihetta mutta yrityksen pääpaino on aina ollut tarjota Vaasalaisille herkkuja läheltä ja kaukaa.

1911 - Kaupanteon päälle ymmärtävä nuori neiti

Perustaja Fanny Knooka syntyi Vaasassa 1893. Fannyn ollessa 7-vuotias, menehtyi hänen äitinsä ja isä muutti Amerikkaan. Yhdeksänvuotiaana Fanny muutti veljensä kanssa maalle Vähäkyröön isovanhempiensa luo. Isovanhemmilla oli karamellikauppa. Fanny toimi jo lapsena myymäläapulaisena ja sai näin kokemusta asiakaspalvelusta ja tavaroiden myymisestä jo varhaisessa iässä. Opiskeltuaan myymälänhoitoa ja myyntityötä Fanny sai työpaikan myyntikojusta Vaasan Kauppahallissa. Vuosi oli 1911 ja Fanny oli täyttänyt 18 vuotta.

1917 - Oma yritys

Tammikuussa 1917 Fanny meni naimisiin lapualaisen Jalmari Kosken kanssa. Jalmari työskenteli yhtenäVaasan ensimmäisistä ”Wuokra-ajureista” hevoskärryillä, ollen sen ajan taksikuski, joka oli siihen aikaanvielä suhteellisen harvinainen ammatti. Oltuaan Klinkmannin teurastamon myyjänä monta vuottasuunnitteli Fanny aloittavansa oman myyntikojunsa pitämistä Kauppahallissa. Jalmarilta hän sai 35 markkaayritystoiminnan alkupääomaksi.

Ensimmäisellä tavaranhankintamatkallaan Fanny löysi tien reunalta hevosenkengän ja piti tätä merkkinä uuden yrityksensä tulevasta menestyksestä ja ripusti sen myyntikojunsa koristeeksi. 16. lokakuuta 1917, Suomen ollessa vielä Venäjän vallan alla, Fanny avasi yrityksensä Vaasan Kauppahallissa nimellä ”F.Koski Sekatavarakauppa”.

Kuva: Fanny ja Jalmari sekä vanhimmat pojat Erkki ja Heikki, 1923.

1920-luku - Paikallinen myymäläketju saa alun

Toiminta kauppahallissa kukoisti ja laajeni ajan mittaan kolmeksi myyntipaikaksi, paikat 51-53. Ostettuaan talon Palosaarelta 1922, avasivat Fanny ja Jalmari ensimmäisen oman myymälän. He muuttivat myös asumaan taloon poikiensa kanssa. Tänne hankittiin myös hevosenkenkä tuomaan onnea yritystoiminnalle. Kaksi vuotta myöhemmin toiminta laajeni uudella myymälällä, myös se nimellä F.Koski, osoitteessa Pitkäkatu 66. Jalmari oli erittäin menestyksekkäästi toiminut taksikuljettajana nämä vuodet. Hänen oletetaan olleen myös Vaasan ensimmäisen taksiauton omistaja. Hän lopetti kuitenkin kuljettajan työtvuonna 1925 ja siirtyi auttamaan Fannya hänen liiketoiminnassaan. Jalmarin tehtäviin kuului pää-asiassa yrityksen talousasiat.

Kuva: Myymälä Palosaarentie 6:ssa, 1920-lukua.

1930-luku -Kehitystä levottomina aikoina

30-luku oli tapahtumarikas vuosikymmen Fanny Kosken liiketoiminnassa. Uusi myymälä nimellä ’F.Koski siirtomaatavarakauppa’ avattiin vuonna osoitteessa Hovioikeudenpuistikko 13, kiven-heiton päässä Vaasan kauppatorilta. Lisäksi perheellä oli samaan aikaan myymälä Palosaarentiellä. Muut myyntipisteet suljettiin ja liiketoiminta keskittyi näihin kahteen myymälään. Palosaarella perhe aloitti ison projektin.Vanha talo purettiin ja tilalle rakennettiin uusi, moderni funkkis-tyylinen rakennus osoitteeseen Palosaarentie 6. Talon perustus valettiin vuonna 1937 ja uusi myymälä sai paljon huomiota Vaasassa erityisesti modernista arkkitehtuuristaan johtuen. Perhe asui jatkossakin samassa rakennuksessa kuin myymälä, asuintilat olivat toisessa kerroksessa. Fannyn neljä nuorta poikaa auttoivat yrityksessä. Vanhimmat pojat, Erkki ja Heikki, olivat 30-luvunloppupuolella työsuhteessa ”juoksupoikina”. 30-luku päättyi Suomessa levottomasti ja myös Erkki ja Heikki jättivät työt perheyrityksessä ja liittyivät puolustusvoimiin. Venäläiskoneet pommittivat Vaasaa joulukuussa 1939 ja tammikuussa 1940 ja seurauksena oli siviiliuhreja ja suurta hävitystä.

Kuva: Myymälän avajaiset osoitteessa Hovioikeudenpuistikko 13, 1932. Fanny ja Erkki oikealla.

Kuva yllä: Funkkisrakennus Palosarentie 6:ssa. 1930-lukua.

1940-1980-Sukupolvenvaihdoksia

Talvisodan jälkeen vanhimmat pojat ottivat isomman roolin liiketoiminnassa. Erkistä tuli Fannyn liikekumppani Palosaaren myymälässä. Fanny ja Jalmari työskentelivät Palosaaren myymälässä eläkeikäänsä asti. Fanny kuoli 1961 ja Jalmari muutama vuosi sen jälkeen. Erkki jatkoi kauppiaana Palosaarella edelleen nimellä F.Koski. Yrityksen 50-vuotisjuhlat olivat lokakuussa 1967. Palosaaren myymälä osoitteessa Palosaarentie 6 lakkautettiin myöhemmin, mutta talo on edelleen olemassa.Heikki otti vastuun Hovioikeudenpuistikon myymälästä ja nimeksi vaihtui myöhemmin Heikki Koski. Heikin käly Liisa oli myymälänhoitajana monta vuotta. Liisa Koski aloitti omistajana yhdessä miehensä Jaakon (Fannyn poika) kanssa vuonna 1959. Myymälän nimeksi vaihdettiin Liisa Koski.

Kuvat: Tulitikkuaskit olivat suosittu tapa markkinoida yritystä. Yllä aihe vuodelta 1945. 50-vuotisjuhlaa vietettiin 1967. Kuvassa ilmoitus.

Kuva: Hovioikeudenpuistikon myymälä. Siihen aikaan myymälän nimi oli Heikki Koski, 1956.

1990-luku -Vahva tavaramerkki joka säilyy

Kahdeksankymmentäluvun lopussa Liisa Koski Hovioikeudenpuistikolla oli hyvin tunnettu erikois-kauppa ja vahva toimija Vaasan keskustassa. Myymälä oli tuolloin toiminut samassa osoitteessa lähes 60 vuoden ajan, josta 30 vuotta nimellä Liisa Koski. Liisa ja Jaakko myivät liiketoiminnan uudelle omistajalle vuonna 1989. Yritys siirtyi näin pois Kosken perheen omistuksesta 72 vuoden jälkeen. Myymälän nimi säilyi omistajanvaihdoksessa ja jatkoi samassa osoitteessa vielä kymmenen vuoden ajan. (Nyt liiketilassa Hovioikeudenpuistikolla toimii ravintola. Tilan kaunis lattia on peräisin perhe Kosken ajoilta.)

Kuva: Neljäs omistaja Krister Kulju tiskin takana osoitteessa Hovioikeudenpuistikko 13, 1991.

2000- Uusi vuosisata uudessa myymälässä

Myymälä muutti vuoden 1999 aikana osoitteeseen Kauppapuistikko 12, Hartmanin taloon joka valmistui vuonna 1913 Fannyn ollessa 20-vuotias. Valikoimaksi tuli pääasiassa kahvi, tee ja makeiset.

2017- Sata vuotta kauppaa Vaasassa

Suomen 100-vuotis juhlavuonna myymälä juhli omaa 100-vuotista juhlavuotta 16. lokakuuta 2017. Uutena yrittäjänä aloitti 26.9.2017 Johanna Kuoppamäki, Liisa Kosken seitsemäs omistaja. Samalla valikoimaa ja myymälää uudistettiin vastaamaan asiakkaiden toiveita, unohtamatta perinteisiä asiakkaiden rakastamia suosikkituotteita.

Kuva: Yrityksen historia ja vaiheet löytyvät tuulikaapin seinältä Kauppapuistikon myymälässä.

2020 – Uusi myymälä ja verkkokauppa

Vuoden 2020 aikana syntyi Liisa Kosken verkkokauppa. Liisakoski.com saavutti nopeasti tärkeän paikan yrityksen toiminnassa. Asiakkaat ympäri Suomen arvosti mahdollisuutta tilata kotiin Liisa Kosken tuotteita myös Vaasan ulkopuolelle. Alusta asti koko myymälän valikoima löytyy myös verkosta. Varsinkin korona-aikana tämä mahdollisti asiakkaille myös sen, että valikoimaan ja tuotteisiin pystyi rauhassa tutustua kotona ennen varsinaista käyntiä kivijalkamyymälässä.

Keskustan myymälän lisäksi oli tarvetta toiselle myymälälle. Jouluna 2019 aloittanut pop-up myymälä Gw Galleriassa jäi pysyväksi myymäläksi vuonna 2022. Gw Galleria sijaitsee muutama kilometri Vaasan keskustan ulkopuolella, Kivihaassa.

Tänä päivänä Liisa Kosken tuotteita voi ostaa kahdesta myymälästä sekä verkosta liisakoski.com

Liisa Koski myymälän valikoima koostuu tänä päivänä erittäin laadukkaasta kahvista, teestä, suklaasta ja herkkutuotteista. Tuotteet ovat valikoitu tuottajilta läheltä ja kaukaa painottaen pohjoismaista paikallisuutta. Minä ja henkilökuntani toivottavat sinut sydämellisesti tervetulleeksi Liisa Kosken myymälöihin ja verkkokauppaan!

Johanna Kuoppamäki, yrittäjä

Kuvat alla: Tervetuloa Liisa Koskelle palveltavaksi! Yrittäjä Johanna henkilökuntineen toivovat uudet ja vanhat asiakkaat tervetulleiksi herkkuostoksille. Ehkä voimme samalla auttaa löytämään inspiraatiota kokeilemaan uusia tuotteita tai antaa lahjavinkkejä?